om pinschern

            Lilla Enebys kennel

                 Pinscher

 

                 Innehavare av SSPK´S  Uppfödarmedalj

 

              Innehavare av Förtjänsthetstecken  i Guld & Silver

Historia

Våren 1957  började Werner Jung, med kennelnamnet Birkenheide, att rädda vår utdöende ras från undergång.

Han hade två tikar; Kitty v Bodenstad och Jutta Jung, båda svart med röda tecken.Hanarna han använde var Illo v Ficher (en stor dvärgpinscherhane som var svart med röda tecken), Fuerst Jung (svart med röda tecken) och Onzo Lägen (bronzfärgad).

Då fanns det tyvärr inte så MYCKET att välja på och därav valet att använda en stor dvärgpinscherhane i aveln som skulle komma att rädda Pinschern


1960 i Frankfurt hölls det en Tysk Bundessieger utställning. Då fick för första gången tre Pinschrar en titel - "Bundessieger". Ytterligare fyra fick "excellent" på kvalitet och det var väldigt fina resultat.

Werner Jung kände då äntligen att han hade lyckats att nå det han ville när han räddat rasen från utrotning efter andra världskriget. Nu hade han sett till att rasen fanns vid liv samt att de var fina exteriört sett.

Kärnan av hans fem hundar följde sedan vidare ut i Europa, Skandinavien, Amerika och Australien.

Idag är Pinschern en stabil ras i världen över men med en liten population.


Vi känner att vi är tacksamma över Werner Jungs räddning av vår ras, för utan honom hade Pinschern med största sannolikhet dött ut strax efter andra världskriget.
 


 
 
Om Pinschern


Från början så formas hunden till det man själv gör den


Det som den alltid har i sig är att den älskar att "hänga med"


. Man behöver aldrig känna sig ensam och detta kan vara på gott och ont.

Det kan tex leda till att det kan bli problem att lämna dom ensamma eller hos någon hundvakt pga att dom är så personliga.


Det kommer aldrig mer att finnas tråkiga stunder i tillvaron då pinschern alltid är påhittig. Blir den inte aktiverad nog aktiverad ser den till att lösa det själv, vilket inte alltid är så uppskattat.


Vakt finns hos alla men mer utpräglat hos vissa.

När den är borta är den väldigt sällan vaktig medan den kan vakta det som tillhör den t ex hemmet, bilen och tuggben. Det gäller att man själv lär sig hantera det.

När det gäller försvarslust och skärpa så kommer den alltid att försvara sin ägare och de sina.

Den älskar sin familj och visar det verkligen!

  Efter att ha sett bortemot 100 MH-tester så kan man se att kamplusten/leklust är bra om ägaren har uppmuntrat det. Pinschern är öppen och social.

Den har stor integritet och uppmanar själv sällan till bråk.

Vi har själva hundträffar med blandade kön och det blir sällan bråk mellan hundarna. 


Angående jaktlusten så finns förföljandet till en viss gräns. Finns det något roligare än t ex fasaner som både skriker och flyger?!

Men att sticka till skogs i större svängar efter t ex rådjur gör den sällan. Den har inte det drivet efter vilt, men detta är självklart en uppfostrings sak.

Däremot är den en god råttfångare hemma på gården/stallet. Passivitets träning är viktig i hundens utveckling.

Pinschern kan man lätt få upp i varv men det kan vara svårare att få den lugn och förstå vad du menar.

Man behöver sällan motivera hunden för att du skall lära den ngt. Den har full av energi och vill hänga med på noterna. Man kan alltid prata med en pinscher då den svarar med sitt intellekt. Det är en klok hund.


Pinschern älskar att få kärlek och vara i centrum. Att ligga i mattes eller husse knä/sängen och känna värmen är en stor passion. Att ligga och dra sig framför en öppen spis är också något den älskar samt att bädda ner sig i filtar eller täcken.


Användningsområde

Pinschern är en aktiv sällskaps- och familjehund som passar till de flesta aktiviteter och hundsporter. Rasen har visat sig vara mycket duktig på att viltspåra. Inom rasen finns flera aktiva inom lydnad och agility samt även freestyle.

Hälsa

Rasen anses som en relativt frisk ras. Förekommande inom rasen är vaccinationskomplikationer hos valpen vid 12-veckorssprutan. Även såriga öronsnibbar förekommer ibland hos den unga hunden.

Egenskaper / Mentalitet

Pinschern är energisk och nyfiken, kvicktänkt och klok. Rasen är lättlärd och uthållig. Den har ofta en egen uppfattning om hur saker och ting skall göras. Den tänker ofta med eget huvud och kan ibland upplevas som svårmotiverad vid träning. Den är sin familj lojal och har behov av närhet. Pinscher har en av- och påknapp, lugn inomhus och energisk utomhus. Inom rasen finns individer med vaktinstinkt. Vissa individer kan ha integritet och vara reserverade mot personer de inte känner. För det mesta är dock pinschern mycket social.Storlek och utseende

Pinschern är en släthårig medelstor ras med en mankhöjd på ca 45–50 cm och en vikt på ca 14–20 kg.

Den förekommer i svart med röda tantecken eller i olika nyanser av rött.

Den är kvadratisk och muskulös med stolt hållning. Huden ska vara stram med blank päls.

Pälsvård

Pälsvården är nästintill obefintlig. Ett bad då och då är det enda som rasens päls behöver.

Att tänka på - Pinscher 

Om du funderar på att skaffa en pinscher, tänk på att...

•Miljö- och socialträning av den unga hunden är viktigt.

•Träna valpen tidigt att kunna klara av att vara ensam.

•Träna valpen att kunna slappna av.

•Vänj valpen vid kloklippning. Träna ofta.

•Det tar tid att ha valp.